Nasi Tomato


NASI TOMATO

Bahan-bahan :
  • 5 cawan beras biasa / beras Basmathi
  • 5 cawan air
  • 4- 5 kuntum bunga lawang
  • 2 batang kulit kayu manis
  • 10 kuntum bunga cengkih
  • 4-5 biji buah pelaga
  • 1/ 4 cawan minyak zaitun (kalau tak ada boleh ganti dengan minyak masak)
  • 2 SB minyak sapi (kalau tak ada boleh guna mentega)
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1 SB gula
  • 1/ 2 SB garam
  • 3-4 helai daun pandan di simpul
  • 3 sudu besar tomato puri
  • 4 biji tomato (kisar dengan sedikit air)
  • Kismis untuk hiasan
  • papadom (digoreng)
  • 2 biji bawang besar*
  • 8 ulas bawang putih*
  • 2 ketul halia sebesar ibu jari*
Bahan bertanda * dikisar atau dihiris halus
Cara-cara :
1. Rendam Beras
Mula-mula rendamkan beras supaya beras masak elok bila dah dicampur dengan bahan-bahan lain.
Saya guna beras biasa saja, rendam selama 15-20 minit. Kalau guna beras basmathi, rendam lama sikit dalam 30 minit. Kemudian, basuh dan toskan.
2. Tumis Bahan
Cairkan minyak sapi dan minyak masak / minyak zaitun dalam sebuah periuk di atas api yang sederhana. Tumiskan rempah-rempah kayu manis, cengkih, pelaga dan bunga lawang.
Seterusnya masukkan bahan yang di hiris dan kacau hingga berbau wangi.
3. Masukkan Beras
Kecilkan api dan masukkan beras. Kacau rata-rata selama 1 hingga 2 minit.
Seterusnya masukkan air, susu cair, tomato puri, simpulan daun pandan, gula dan garam secukup rasa.
4. Pindahkan Ke Rice Cooker / Masak Seperti Biasa
Akhir sekali pindahkan semua bahan dalam periuk ke rice cooker dan masak seperti biasa.
Bila masak, boleh dihidangkan bersama ayam masak merah, acar mentah dan papadom.
Kredit : SirapLimau

                                                                                [ BACK TO RECIPE ]

No comments:

Post a Comment