NASI TOMATO
Bahan-bahan :
- 5 cawan beras biasa / beras Basmathi
- 5 cawan air
- 4- 5 kuntum bunga lawang
- 2 batang kulit kayu manis
- 10 kuntum bunga cengkih
- 4-5 biji buah pelaga
- 1/ 4 cawan minyak zaitun (kalau tak ada boleh ganti dengan minyak masak)
- 2 SB minyak sapi (kalau tak ada boleh guna mentega)
- 1/2 cawan susu cair
- 1 SB gula
- 1/ 2 SB garam
- 3-4 helai daun pandan di simpul
- 3 sudu besar tomato puri
- 4 biji tomato (kisar dengan sedikit air)
- Kismis untuk hiasan
- papadom (digoreng)
- 2 biji bawang besar*
- 8 ulas bawang putih*
- 2 ketul halia sebesar ibu jari*
Bahan bertanda * dikisar atau dihiris halus
Cara-cara :
1. Rendam Beras
Mula-mula rendamkan beras supaya beras masak elok bila dah dicampur dengan bahan-bahan lain.
Saya guna beras biasa saja, rendam selama 15-20 minit. Kalau guna beras basmathi, rendam lama sikit dalam 30 minit. Kemudian, basuh dan toskan.
2. Tumis Bahan
Cairkan minyak sapi dan minyak masak / minyak zaitun dalam sebuah periuk di atas api yang sederhana. Tumiskan rempah-rempah kayu manis, cengkih, pelaga dan bunga lawang.
Seterusnya masukkan bahan yang di hiris dan kacau hingga berbau wangi.
3. Masukkan Beras
Kecilkan api dan masukkan beras. Kacau rata-rata selama 1 hingga 2 minit.
Seterusnya masukkan air, susu cair, tomato puri, simpulan daun pandan, gula dan garam secukup rasa.
4. Pindahkan Ke Rice Cooker / Masak Seperti Biasa
Akhir sekali pindahkan semua bahan dalam periuk ke rice cooker dan masak seperti biasa.
Bila masak, boleh dihidangkan bersama ayam masak merah, acar mentah dan papadom.
Kredit : SirapLimau
No comments:
Post a Comment