NASI LEMAK
Bahan-bahan untuk Nasi Lemak :
- 3 cawan beras
- 1 cawan santan ( santan kotak pon boleh )
- 2 bawang merah
- 1-2 inci halia
- 2 helai daun pandan
- garam
1. Cuci bersih beras, kemudian toskan airnya.
2. Halia & bawang kecil dihiris halus.
3. Carik dan simpulkan daun pandan.
4. Masukkan semua bahan ke dalam periuk rice cooker. Masak nasi dengan air secukupnya.
Bahan Sambal Tumis Ikan Bilis
- 1 mangkuk ikan bilis - basuh dan tos
- 3-4 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 mangkuk cili kisar
- 1 sudu kecil pes asam jawa
- Garam
- 3 sudu besar gula
Cara-cara:
- Kisar bawang besar dan bawang putih.
- Tumis bahan kisar dan cili kisar sehingga cili dan bawang benar benar masak dan garing dengan api perlahan. Proses yang sangat penting untuk memastikan keenakan dan juga ketahanan sambal.
- Setelah garing, masukkan sedikit gula dan kacau rata bertujuan untuk menjadikan warna sambal yang merah cantik.
- Kemudian masukkan air asam jawa dan ikan bilis. Biarkan masak dengan api perlahan.
- Akhir sekali masukkan gula selebihnya dan garam secukup rasa. Jika suka, boleh juga diletakkan bawang besar hiris. Bolehlah angkat dan dihidangkan.
Bahan Sampingan
- Ikan bilis (digoreng)
- 4 biji telur (direbus)
- kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
- mentimun
No comments:
Post a Comment