Nasi Lemak


NASI LEMAK


Bahan-bahan untuk Nasi Lemak :
  • 3 cawan beras
  • 1 cawan santan ( santan kotak pon boleh )
  • 2 bawang merah
  • 1-2 inci halia
  • 2 helai daun pandan
  • garam
Cara Penyediaan :

1. Cuci bersih beras, kemudian toskan airnya. 
2. Halia & bawang kecil dihiris halus. 
3. Carik dan simpulkan daun pandan.
4. Masukkan semua bahan ke dalam periuk rice cooker. Masak nasi dengan air secukupnya.

Bahan Sambal Tumis Ikan Bilis
  • 1 mangkuk ikan bilis - basuh dan tos
  • 3-4 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih 
  • 1/2 mangkuk cili kisar
  • 1 sudu kecil pes asam jawa
  • Garam
  • 3 sudu besar gula 
Cara-cara:
  1. Kisar bawang besar dan bawang putih.  
  2. Tumis bahan kisar dan cili kisar sehingga cili dan bawang benar benar masak dan garing dengan api perlahan. Proses yang sangat penting untuk memastikan keenakan dan juga ketahanan sambal.
  3. Setelah garing, masukkan sedikit gula dan kacau rata bertujuan untuk menjadikan warna sambal yang merah cantik.
  4. Kemudian masukkan air asam jawa dan ikan bilis. Biarkan masak dengan api perlahan.
  5. Akhir sekali masukkan gula selebihnya dan garam secukup rasa. Jika suka, boleh juga diletakkan bawang besar hirisBolehlah angkat dan dihidangkan.
Bahan Sampingan
  • Ikan bilis (digoreng)
  • 4 biji telur (direbus)
  • kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
  • mentimun


                                                                             [ BACK TO RECIPE ]

No comments:

Post a Comment