Nasi Ayam


NASI AYAM

Bahan-bahan Sup :
  • 3 cawan beras wangi atau  beras Basmati
  • 2 sudu planta/marjerin
  • 1 paket Sup bunjut ADABI
  • 1 ekor ayam (dipotong 4)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 6 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 1/2 inci halia (diketuk)
  • 4 biji kentang ( dipotong 4)
  • 6 cawan air
  • garam
  • Daun sup dan bawang goreng untuk hiasan
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekunungan dan naik bau.
  2. Masukkan air , ayam kentang dan sup bunjut ADABI. 
  3. Kemudian, masukkan garam secukup rasa.
  4. Sebelum sup mendidih, angkat ayam dan toskan untuk digoreng kemudian.
  5. Hidangkan sup bersama daun sup dan bawang goreng.
Bahan-bahan Nasi :
  • 1/2 bawang besar (dimayang halus)
  • 2 bunga lawang
  • 5 buah pelaga
  • 1 kulit kayu manis
  • daun pandan
  • garam
Cara-cara:
  1. Basuh beras dan toskan.
  2. Panaskan kuali, masukkan planta/marjerin. 
  3. Tumis hirisan bawang besar, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau.
  4. Masukkan beras dan gaul sebati. Kemudian, masukkan semua ke dalam periuk nasi.
  5. Gunakan sup yang telah siap tadi dengan memasukkan 3 cawan sup ke dalam beras. 
  6. Masukkan daun pandan dan biarkan nasi ayam masak.
  7. Hiaskan bersama bawang goreng.
Bahan perap ayam :
  • 1 SB sos tiram
  • 1 SB kicap manis
  • 2 biji bawang merah (ditumbuk halus)
Cara-cara :
  1. Gaulkan semua bahan-bahan perap bersama ayam seketika
  2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing.
Sambal Cili :
  • 5 tangkai cili merah
  • 2 tangkai cili padi
  • 3 biji tomato
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • garam
  • gula
  • jus limau nipis
Blend semua sehingga sebati.

Sambal Kicap :

Gunakan lebihan air kicap perapan ayam tadi dan diamask diatas kuali dengan api perlahan.
Tambah garam dan gula.

Bahan hiasan sampingan :
  • Salad
  • Tomato (dipotong halus)
  • Mentimun (dipotong halus)
Kredit Resepi Nasi Ayam ini khas untuk bonda tercinta.
I love you, Ma.


                                                                                 [ BACK TO RECIPE ]

No comments:

Post a Comment