NASI AYAM
Bahan-bahan Sup :
- 3 cawan beras wangi atau beras Basmati
- 2 sudu planta/marjerin
- 1 paket Sup bunjut ADABI
- 1 ekor ayam (dipotong 4)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 6 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 1/2 inci halia (diketuk)
- 4 biji kentang ( dipotong 4)
- 6 cawan air
- garam
- Daun sup dan bawang goreng untuk hiasan
Cara-cara :
- Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekunungan dan naik bau.
- Masukkan air , ayam kentang dan sup bunjut ADABI.
- Kemudian, masukkan garam secukup rasa.
- Sebelum sup mendidih, angkat ayam dan toskan untuk digoreng kemudian.
- Hidangkan sup bersama daun sup dan bawang goreng.
Bahan-bahan Nasi :
- 1/2 bawang besar (dimayang halus)
- 2 bunga lawang
- 5 buah pelaga
- 1 kulit kayu manis
- daun pandan
- garam
Cara-cara:
- Basuh beras dan toskan.
- Panaskan kuali, masukkan planta/marjerin.
- Tumis hirisan bawang besar, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau.
- Masukkan beras dan gaul sebati. Kemudian, masukkan semua ke dalam periuk nasi.
- Gunakan sup yang telah siap tadi dengan memasukkan 3 cawan sup ke dalam beras.
- Masukkan daun pandan dan biarkan nasi ayam masak.
- Hiaskan bersama bawang goreng.
Bahan perap ayam :
- 1 SB sos tiram
- 1 SB kicap manis
- 2 biji bawang merah (ditumbuk halus)
Cara-cara :
- Gaulkan semua bahan-bahan perap bersama ayam seketika
- Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing.
Sambal Cili :
- 5 tangkai cili merah
- 2 tangkai cili padi
- 3 biji tomato
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- garam
- gula
- jus limau nipis
Blend semua sehingga sebati.
Sambal Kicap :
Gunakan lebihan air kicap perapan ayam tadi dan diamask diatas kuali dengan api perlahan.
Tambah garam dan gula.
Bahan hiasan sampingan :
- Salad
- Tomato (dipotong halus)
- Mentimun (dipotong halus)
Kredit Resepi Nasi Ayam ini khas untuk bonda tercinta.
I love you, Ma.
[ BACK TO RECIPE ]
No comments:
Post a Comment